Евтини самолетни билети. Kак да ги намерим ?

Самолетните билети до далечни страни, често са най-големият разход преди пътуване. Опитът ми през последните няколко години ме научи, че това не трябва задължително да е така!

Има начина да спестите пари от самолетни билети, ако сте готови да ги закупите в аванс и да сте гъвкави с датите и продължителността на пoлетите.

.Има няколко добри уеб сайта, през които може да направите проучване. Показват цените до 9–10 месеца в аванс и ви дават различни опции от коя онлайн агенция да ги купите. Аз използвам:- www.skyscanner.netwww.kayak.comGoogle flights , http://www.momondo.co.uk . Те автоматично предлагат най-ниската цена. Понякога обаче има разлика в цените от сайт до сайт. Google flights е може би малко по-скъп в сравнение с другите три, но дава възможност да се видят цените месеци в аванс. Техният календар е малко по-различен и показва цените за всички месеци, без конкретна дата. Така се намират лесно грешки на авиокомпаниите, като билети до Бали и обратно на пример за 200 евро. http://www.kayak.co.uk ще ви даде най-добрата дата за закупуване на билети, те имат алгоритъм за предвиждане на пазара и ви показват дали е добро време да купите билети или да изчакате. Добър е за кратки и по-евтини полети по мое мнение. http://www.skyscanner.net е любимият ми, защото предлага възможност да не изберете дестинация, а опцията навсякъде” и ще ви покаже цените на полетите до всяка дестинация от избрано летище. Ако изберете и опцията най-евтин месец – навсякъде”, ще ви покаже най-евтините билети до всички дестинации и месеца, за който се продават, ден по ден. Всеки един от тези сайтове има различна функция, която ги прави полезни. Проверете всичките, преди да се спрете на билет.

Има няколко неща, които трябва да знаете, преди да започнете да търсите билети.

1. Винаги отваряйте сайтовете в incognito mode. Всеки смaртфон и лаптоп има тази опция. По този начин, не се запазва и споделя информация, че търсите билет от това устройство. Ако не го направите в инкогнито, следвщия път, когато проверите цената, ще бъде по-висока, дори и ако това е след няколко часа. Разликата в цените може да е 30% понякога. Колкото повече проверявате, толкова повече цената ще се покачи.

2. Самолетните билети са по-евтини в средата на седмицата. Вторник- сряда, това обаче може да не важи, ако са празници.

3. Има няколко сайта, за които съм абонирана, които следят авиокомпаниите за грешки в тарифите и ми изпращат оферти с най-големите намаления. https://www.jacksflightclub.co.uk/https://www.secretflying.com/. Така си купих двупосочен билет до Тайланд за 190 паунда. Беше грешка на авиокомпанията, имаше избор, до различни градове в Япония и Филипините, както и за  Пекин и др. Тези билети обикновено струват около 500 паунда. Датите много често са за след 4–6 или в моя случай 9 месеца. Достатъчно време да направите проучване и да спестите пари за престоя. Понякога авиокомпанията може да реши да не уважи тези билети и в този случай, ще ви върнат парите, но е важно да не плащате за нищо друго, преди билетът ви да бъде потвърден. Обикновено става ясно до около две седмици. За мен добра цена за самолетен билет до страна в Югоизточна Азия е от порядъка на 350–450 паунда, зависи наистина до коя държава и с коя авиокомпания, но средно такива са цените, когато отделите време, за да намерите самолетен билет.

4. Бъдете гъвкави с продължителността на полетите. За пример – моят билет до Тайланд има смяна в Пекин, престоят е 12 часа. Китай обаче, предлага транзитни визи за гражданите на 54 държави, които са безплатни и се вадят на летището в Пекин. България е в списъка, което означава, че можете да напуснете летището и да видите Великата стена или Забранения град например. Има много агенции, които предлагат тези екскурзии на летището, онлайн или може да го направите сами с малко подготовка. Друг пример, са турските авиолинии. Висок клас авиокомпания, полетите им са по-евтини в сравнение с други, но престоят в Истанбул може да е 25 часа и повече. Те обаче, предлагат безплатен тур из града в някои случаи и безплатно настаняване в хотел. За мен тези полети са златни, дават възможност да посетите още един град/държава, без да плащате за това! Има много подобни примери.

5. Бъдете гъвкави в избора на летище. Когато търсите билети не посочвайте конкретно летище, посочете града, от който искате да летите, ако е малък включете съседните летища и градове. В някои случаи може да е изгодно да смените началната точка изцяло, ако това спестява средства и имате време. Отново пример с моя билет до Тайланд. Полетът ми е от Женева, аз избрах да пристигна в Женева два дни по-рано, за да мога да разгледам забележителностите на града. Билетът от Лондон до Женева е около 50 паунда и хостелът още 60 плюс билетът до Тайланд означава, че за 300 паунда за билети и хостел, аз ще имам възможност да видя Женева, да посетя Китайската стена, Чанг май в Тайланд, където кацам, и Банкок, откъдето излитам на връщане до Лондон. Не е зле нали! 

6. STA travel. Тази част ще за живеещите във Великобритания. За съжаление, не съм намерила аналог в България за сега. STA e агенция, която продава билети на повечето големи авиолинии на изплащне без оскъпяване! Плащате 49 паунда депозит и полетът ви е запазен. Знаете номерът на полета, видът на самолета, всичко. Останалата част трябва да се плати до 10 седмици преди датата на излитане – на вноски или наведнъж, няма схема за изплащане. Така летях до Бали, Япония, Виетнам и Тайланд с Емиратите и Cathey Pacific и двете са 5* авиокомпании. STA също предлагат around the world билети, името го подсказва имат различни маршрути. Аз лично се надявам един ден да отида на едно такова дълго пътуване. https://www.statravel.co.uk/. С този вариант няма да спестите пари, но е удобен, ако  нямате или не ви се дава голяма сума наведнъж.

still-2609682_960_720

7.Имайте търпение. Ако сте решили вече къде искате да отидете, не скачайте веднага на първия билет, който ви се стори добър, освен ако не е грешка в цената (error fare), те изчезват след няколко часа и обикновено са до 50% по-евтини! Добри билети се появяват постоянно, отваряйте си очите, всеки ден правете по едно търсене и скоро ще има резултат.

Аз буквално прекарвам дните си в търсене на билети и оферти. Намирам златни възможности всеки ден, знам, че не е лесно да се планира пътуване до непозната държава за кратък период от време, но ако планирате всичко сами, без агенции, ще оцените наистина престоят си и ще научите много за страната, която ще посетите. Започнете да проучвате за билети около 9-–6 месеца по-рано. За това време ще можете да си направите план – хотели и транспорт, ако е нужен. Времето е достатъчно също и да се спестят пари за почивката, да се разучи районът, да се прочетат мнения и препоръки онлайн, както и да се гледат клипове в youtube – по мое мнение, най-добрият източник за информация. За мен този процес е най-сладката част от подготовката преди пътуване:).

Успех и късмет!

Travel Teaser

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s