Какво трябва да знаем, преди да пътуваме до Тайланд, Виетнам и Индонезия?

Азия е красив и екзотичен континент, но за мен Югоизточна Азия е перлата. В тази, сравнително малка част от континента са съчетани красива природа, уникални древни култури и превъзходна храна и това, са някои от причините да продължавам да се връщам там и да не спирам, докато не обиколя всички страни в този кът на планетата. Достъпните самолетни билети, добрата инфраструктура, лесният преход между държавитe и безопасността играят важна роля в това начинание. За това ще става дума в този пост. Малко културни особености и съвети за безопасност, които имах щастието да науча, докато пътувах през последните години. Дребни съвети от първа ръка, които биха направили почивката или престоят ви още по-приятни!

Визи.- За щастие, повечето азиатски държави предлагат виза на пристигане или онлайн. Тайланд предлага визи на пристигане, ще трябва обаче, да попълните входна карта с адреса на първият хотел, в който ще отседнете, за колко дни ще сте в страната и тн.. Обикновено се раздават още в самолета. Трябва да я попълните дори и ако вече имате виза. Виетнам предлага визa онлайн, която работи перфектно, поръчва се от техния официален уеб сайт, който аз използвах и струва много по-евтино, отколкото да се вземе от посолството. За да посетят Индонезия, българските граждани не се нуждаят от виза, но отново се попълва входна карта на пристигане. Прочетете повече за Индонезия и бали тук:)

В зависимост от това до коя държава ще пътувате, естествено има различни изисквания, но като цяло ваксините (след визата) са най-важни. Аз започвам от тях обикновено. Трябва да се направят до минимум осем седмици преди заминаване, за да има време да започнат да действат. Бъдете сигурни, че сте ваксинирани поне срещу тетанус – това е минимумът, който аз покривам. Бяс и малария се срещат в някои държави в Азия, както и дефтирит и полиомиелит, за които не знам много, но се ваксинирах, преди да пътувам до Бали. Информирайте се за рисковете, аз лично се опитвам да се държа извън зоните, където са разпространени. Повечето опасни болести в Азия се разпространяват чрез ухапване от комари. Много добър спрей и мрежа против комари и насекоми би трябвало да ви предпазят срещу малария и болестите, които те разпространяват, стига да се съобразите с инструкциите на опаковката. Бяс – не се доближавайте до диви животни като, маймуни, улични кучета, котки, прилепи и т.н. В случай на ухапване от животно ще трябва повторна ваксинация така или иначе, посъветвайте се с лекар. Можете да си направите всички ваксинации, препоръчани за Югоизточна Азия, те важат години, обикновено 5–10 г. в зависимост от това срещу кои болести са. https://southeastasiabackpacker.com/vaccinations-southeast-asia/  уебсайт, който предлага изчерпателна информация.

Това е което аз използвах в последните 2 години. Не работят еднакво за всеки, но за мен бяха достатъчни.

Ако ще посещавате места с гористи местности, езера, джунгли, може би ще е добро решение да си вземете таблетки срещу малария. Аз лично не съм имала нужда от тях, но също така четох, че имат странични ефекти и не са 100% сигурни, така че реших да не ги използвам, не съм била в рискови зони, но всеки решава за себе си.

Купете си антибактериален гел, предлага се в магазините 7/11 или в супермаркетите из Азия, в случай, че не искате да ви тежи в багажа преди излитане. Ако мислите да взимате лекарства със себе си, особено обезболяващи, антибиотици или хапчета, които се продават само с рецепта, задължително ги носете в оригиналната опаковка. В някои държави те може да са забранени и ще ви ги вземат, ако не е упоменато ясно, че са за вас. Ако имате лекарства, като валиум например, уверете се, че е ясно, че са ви предписани.

паданг бай

В Югоизточна Азия е горещо през цялата година и е влажно през всички сезони. Пригответе се да не се чувствате удобно поне през първите дни. Климатът може да е много неприятен за хора, които не са свикнали с подобни условия. Аз живея в Англия и за мен винаги първите няколко дни от престоя ми са трудни, особено след дълъг полет. Всяка разходка извън стаята с климатик ще е неприятна и ако нямате бутилки с вода, разходката ще е ужасна. Горещо е и е много влажно.

Водата от чешмата, като цяло, се приема за не-питейна, не я използвайте, и за да си миете зъбите, безопасна е само за пране, миене на ръцете, чинии и къпане. Ако ви предлагат бутилирана вода, уверете се, че не е била отворена предварително. Почти всичко се предлага с лед, включително бирата, ако мястото е посещавано и популярно вероятно ледът е безопасен.

Заредете се със слънцезащитно масло с висок фактор 30–40 например – ще ви трябва! Алое Вера и кокосово масло също вероятно ще са ви необходими в случай на слънчево изгаряне или за след плаж, или дълга разходка навън. Израснах на плажа във Варна и знам как да се предпазя от изгаряне, кога да не се излагам на слънце и прочее, но въпреки това отне само около 30 минути във водата, за да изгоря, както никога досега, (въпреки слънцезащитния крем), докато се гмурках в търсене на рифове и тропически риби в Паданг-бей в Индонезия. Изобщо не усетих как се случи и в резултат прекарах следващите шест дни в болки и безсъние – алоето и кокосовото масло, както и няколко хапчета нурофен за болката, ми помогнаха много!

плажът в Санур

Голяма е вероятността стомахът ви да се разстрои, било заради умората, храна, или джет-лаг (умора от смяна на часовата зона). Би трябвало да поотмине след 2–3 дни. Поемайте повече вода и сокове. Яжте лека храна. Или си донесете „Имодиум”.

Езиковата бариера може да е проблем в Азия, въпреки че много хора в градовете говорят поне малко английски, ако вие не говорите английски, е добра идея да научите няколко думи на местния език. Няколко думи могат да са разликата между добър и лош опит. Думи и изрази като: „благодаря”, „добър ден”, „довиждане” и „как сте”, ще зарадват всеки. Освен това всеки се забавлява, когато туристи се опитат да произнесат думи на неговия език. С радост ще ви помогнат и е много приятно, когато успеете да поискате нещо на тайландски например, и ви разберат. 

Не се ядосвайте открито, в Азия проявата на гняв и повишаването на глас не се приема радушно, ще ви се смеят и до никъде няма да стигнете с такова поведение. Ще ви игнорират и никой няма да се опита да помогне. Заредете се с търпение и усмивки. Жегата и различията в културата са само някои от причините, които биха могли да ви накарат да загубите контрол. Това е техният начин на живот и те си го харесват, независимо вие какво мислите. Ако обслужването ви се струва бавно или пък храната не ви харесва, или друго, не сте на правилното място. Също така, като чужденци ще се опитат да ви таксуват повече за всичко, пригответе се за това и отново бъдете разумни, обикновено става дума за стотинки –не е краят на света, просто запазете спокойствие.

Храмът на прилепите-Бали

Отнасяйте се с уважение към възрастните и не пипайте деца по главите– позволява се само на близки роднини и възрастните в семейството.

Главата се приема за връзката на човек с бог. В будистките държави, също така, жените не трябва да се докосват или да говорят с будистки монаси, ако се случи да сте близо до монах в автобус или лодка например, преместете се дискретно, ще спестите неудобна ситуация и за двама ви. Ако искате да направите дарение, то трябва да мине през ръцете на мъж, преди да се подаде на монаха. В храмовете не е позволено да се влиза с къси поли и панталони, както и с разголени рамене. Това важи и за двата пола. В будистките държави краката и по-точно стъпалата, се смятат за най-мръсната част от тялото. Избягвайте да позиционирате стъпалата си така, че да сочат към някого, докато сте седнали в автобус или лодка например. Не стъпвайте върху банкноти в Тайланд, върху тях е изобразен ликът на краля и е престъпление да се нарушава целоста на банкнотата или да се докосва с крак.  Всяка страна има културни различия, направете малко проучване, преди да пътувате .

Ханой Виетнам

Азия е прочута с трафика и лудите шофьори! Ако не сте уверен шофьор, ви съветвам да се предвижвате по друг начин. Аз не шофирам, така че ходенето е моят начин за придвижване. Това води до пресичането на улици, не е толкова лесно както би трябвало да е. Скутерите са навсякъде, всеки ги кара, всеки бърза и на един скутер може да има цяло семейство или огромен товар. Правила за движение има само на много големи кръстовища, там светофарите се зачитат. За да пресечете улицата, трябва да се движите с постоянна скорост – без да бързате и без да се забавяте, по този начин скутерите могат да предвидят посоката ви и ще ви заобиколят. Спирате само за коли и по-големи возила. Това е правилото. Мога да го потвърдя и знам, че работи. Изисква се известна увереност, но се свиква, аз лично пресичах с децата по улиците, бях им като сянка, докато свикна с трафика. Препоръчвам да гледате как местните пресичат, това е начинът. Има правила и в хаоса.

Ако мислите да наемете скутер, задължително носете каска, такива са правилата и ако те не важат винаги за местните жители, то като турист със сигурност ще ви спрат и ще ви глобят.

Направете фото-копие на личните си документи – паспорт и застраховка, важни адреси и телефонни номера, като на посолството например, страницата с визата и страницата със снимката, запазете ги в имейл или на друго място онлайн. Принтирайте ги и ги запазете отново някъде, където бихте могли лесно да ги намерите. Аз не нося паспорта със себе си извън хотела, в случай, че си забравя чантата или бъде открадната. Вместо него, носете копието. Не оставяйте личен багаж без надзор, ако сте в хостел, използвайте локър, катинар или каквото имате за тази цел. Намерете място в стаята, където да скриете част от парите си, както и ценните документи. Аз използвам възглавницата си за самолет, има цип на калъфката и лесно се крият пари вътре, в зимната си шапка или ръкава на якето оставям паспорта си. Добре е да си разпределите парите на няколко места. Не носете всичките с вас, ако имате много в брой.

Задължително си направете застраховка, която покрива загуба на багаж, изтърван полет, кражба, транспортирането ви по здравни причини или инцидент от държавата, която ще посещавате, както и бедствия. Азия е красив континент, но има понякога непредсказуем климат, доста активни вулкани и красиви плажове, обаче и опасност от цунами след земетресение или изригване на вулкан – тези ситуации не могат да се предскажат. Това не трябва да ви спира да пътувате, но бъдете разумни и си направете застраховка. Ако ще пътувате повече от веднъж през годината, ви препоръчвам да си направите годишна застраховка, която покрива цял свят или поне тази част, в която знаете, че ще пътувате в рамките на една година – излиза по-евтино.

Ако сте соло и ви предложат питие, особено за жените, винаги помнете, че някой, може да сложи опиат в чашата. Винаги! Не приемайте питиета от непознати е най-добрият съвет, който мога да ви дам!

Като цяло, Югоизточна Азия е безопасна за посетители, защото властите се опасяват от лош имидж и туризмът е много важен за икономиката. Може да се срещнат дребни крадци и най-лошото някой да ви обере, но много рядко има случаи на друг вид престъпление към чужденец. Имат и известна толерантност към туристите, но ако прескочите границата на търпение, няма да има много опции за помощ. Моят съвет е уважавайте традициите и културата на държавата, в която отивате. Научете повече за правилата и законите, които се отнасят до алкохол, наркотици и лекарства, както и какво може и не може да се внася-изнася от страната. За пример: в Сингапур е незаконно да се внасят дъвки, а в Тайланд е забранено да се изнасят статуетки и картини с образ на Буда, въпреки че се продават навсякъде. Много изкушаващо да си купите за спомен, но е забранено да ги вземете със себе си без специално разрешително.

Не се разхождайте сами в неосветени улици през нощта, не се отделяйте от групата си. Ако се случи да сте сами, вървете уверено, без да се спирате, и ако имате нужда от напътствие, питайте възрастни хора или влезте в магазин например. Носете визитка на хотела или хостела, в който сте отседнали, адресът обикновено е написан и на английски, както и на местния език. Това ще ви помогне в комуникацията с таксиметровия шофьор, полиция или ако питате за насока някой местен човек.

Обмяната на валута е лесна, има банкомати и валутни бюра във всеки град. Съдейки от моя опит ще получите по-добър курс на валутата си в Азия, отколкото в своята държава. Проучете също кои валути се обменят лесно, аз имах проблем с обмяната на британски паунд във Виетнам, доларът обаче се приемаше навсякъде. Виетнам също така няма много валутни бюра, но магазините за бижута и злато изкупуват валута с по-добър курс от този на банките. В Тайланд и Индонезия нямах проблеми. Прочетете предварително онлайн кои са препоръчаните места за обмяна в града, в който се намирате. Ако ще пътувате до острови или планински и изолирани места, ви съветвам да имате пари в себе си. Най-безопасният и лесен вариант са банкоматите, но те ще ви таксуват за транзакция – ако това не ви притеснява, тогава вземете повече от една карта, в случай че едната не работи по някаква причина или я изгубите. Моят съвет е не оставайте без пари в брой.

Таксита и превоз. Хващането на такси в Азия може да е много неприятно изживяване, ако не знаете от къде да го вземете, колко ще струва пътуването, на кола ли се плаща или на човек. Някои летища работят с официална таксиметрова компания. Тя има офиси, разположени някъде близо до изхода, откъдето си купувате билет/ваучер за фиксирана сума, настанявате се в колата и тръгвате. За съжаление, не навсякъде е така. В Бали беше особено неприятно, таксиметровите шофьори чакат да излезете от летището и буквално ви нападат с предложения. Ние имахме осигурен шофьор, но докато се намерим поне 20 други дойдоха да преговарят. В Тайланд, дори и да сте в такси с апарат, могат да ви разходят из целия град, преди да ви оставят в хотела. Добре е да знаете предварително колко време отнема пътуването и приблизително колко ще струва. Ако искате да си спестите много главоболия използвайте UBER или GRAB. Използвахме GRAB във Виетнам, спести ни доста пари и преговори. Всеки се опитваше да ни продаде трансфер до където и да отивахме на 3–4 пъти по-висока цена. Апликацията е добре направена, работеше идеално. Може да избирате между 4 или 6 местна кола или мотор в зависимост от това колко багаж имате, колко човека ще пътуват и т.н. За първо возене ще имате отстъпка! Знаете колко ще струва предварително, има снимка на шофьора, модела на колата, може да платите в брой или онлайн с карта. Много удобно! Имахме случай, в който взехме GRAB, докара ни до дестинацията, платихме, но той се върна, говореше много бързо и на виетнамски, не можехме да се разберем и използва гугъл, за да ни каже, че вече сме му платили онлайн! Оказа се, че наистина сме платили онлайн, без да разберем, но човекът беше честен и ни върна парите. Единственият недостатък за мен беше, че имате нужда от интернет, за да направите поръчка.

пържена риба в индонезия

Храната, както казах, е невероятна и много хора пътуват до Югоизточна Азия само заради нея. Уличната храна специално е най-добрият избор за мен, автентична и евтина. Намирането на добра храна въпреки това може да е предизвикателство понякога. Аз обикновено знам къде са добрите места, защото съм проверила предварително – това е основният ми интерес. Има много youtube канали, които специализират в тази област, аз следвам няколко и те са ми достатъчни, за да знам как и къде да отида. Mark Weins е един от тях и за мен е доста изчерпателен. Показва цените, говори за културата на държавата, в която се намира, дава много информация и е приятен за гледане, каналът му ми е любим! Храната е безопасна, щом местните я купуват и има опашка, ако може да видите колко чисто е мястото, помага за избора. Това е начинът, по който аз, както и много други, избираме ресторант или лавка на улицата.

Атракциите в Азия много често включват животни. Тигри, слонове, змии и т.н.. Животните се третират зле, дрогирани са, за да стоят мирно или са малтретирани физически, за да се държат под контрол. Слоновете, които разхождат туристи по цял ден, минават през много жестоко „обучение“, включващо побой, държат се вързани с дни, без да могат да легнат, без храна и вода и т.н. Отделят се от майките си още като бебета и „уроците“ продължават, докато не ги пречупят психически.

Плуването с делфини не е по-различно. Делфините не са родени да плуват с хора в малки басейни, да стоят мирно за селфита, да раздават целувки и да подхвърлят топки. Те биха преплували стотици километри на ден, когато са в океана и живеят със семействата си. Ако наистина искате да се доближите до слон или да видите делфин, има центрове за рехабилитация на слонове, спасени от ежедневна експлоатация и тормоз. Те не разнасят туристи по цял ден, движат се свободно, хранят се в джунглата и се къпят в кална баня с туристите. Тези слонове са прекарали по-голямата част от живота си в ад, но в тези центрове, намират спокойствие до края на живота си. Отново не всички центрове са добри, някои от тях откровено лъжат и продължават да малтретират животните, като ги държат вързани, но обикновено можете да ги отсеете, четейки мнения в трипадвайзер и други сайтове.

Делфини, от друга страна, може да видите само ако имате късмет, когато отидете на тур или екскурзия в океана. Това е начинът, всеки друг вариант би бил жестокост към животното.

Тигрите не са домашни котки и не трябва да се третират като такива, на много места се предлагат снимки с тях – това отново е пример за жестокост и дрогирано животно. Малките са взети от майките си, за да позират за снимки и да бъдат държани от туристите. Те никога след това не се връщат при майките си. След като пораснат, биват продавани обикновено на центрове, където някой плаща, за да ги застреля или се убиват заради костите им и се продават някъде в Китай или другаде из Азия за „лекарства“. Заради интереса, който чужденците проявяват към животните, местните създават бизнес, който да задоволи търсенето. Това важи за маймуните на каишка, облечени в дрешки, бутилки алкохол със змии, амулети с живи бебета костенурки–всичко това е създадено само и единствено, защото има интерес от туристите и местните се опитват да заработят пари за да изхранват семействата си.

Моля ви, НЕ БЪДЕТЕ тези туристи.

Travel Teaser

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s