Виетнам част първа – Сайгон !

IMG_20181121_191617.jpg

Виетнам е сякаш малко недогледана и извън радара на популярните туристически дестинации в Югоизточна Азия. Може би, защото няма много острови или популярни плажове, като Тайланд например, но тази страна предлага красива природа и архитектура, както и богата история и изумително вкусна храна. Много е гостоприемна и определено заслужава внимание!

Прекарахме там 16 вечери и както повечето посещаващи държавата пътувахме от край до край. От  Хо Ши Мин на юг, или познат като Сайгон, преди да бъде прекръстен след войната, до столицата Ханой на север. Обикновено те са началната или крайната точка. Има много за гледане и между тях! Започнахме от Сайгон заради близостта му до Фу Кок, островът, разположен в най-южната точка на държавата, всъщност е почти в територията на Камбоджа (това щеше да бъде следващата ни дестинация).

img_20181122_125558.jpg

Сайгон е луд град, бях чела много и очаквах да е труден и шумен. С население от 8.5 милиона жители, този град е огромен, хората се придвижват главно с мотоциклети и скутери. Пристигнахме около 10 сутринта след много дълъг полет и още един по-кратък от Хонконг. Много изморени скочихме на първото такси – грешка. Естествено, таксува ни поне 4 пъти повече, отколкото струваше подобно пътуване, но на този етап наистина нямаше никакво значение, бяхме много изморени, за да спорим, а и нямаше да има смисъл. От летището до район 1, би трябвало да струва около 100–150 000 донг, това е около 3 4 евро. Шофьорът беше вежлив, остави ни близо до много тясна улица, където не можеше да влезе с колата, и каза, че там някъде е хотелът!

Поогледахме се и се усмихнахме изморени. Имахме чанти за влачене и носене през криволичещите, тесни улички, на които хората си живеят живота, покрай домовете им, отворени на пътя и можеш да видиш всичко вътре. Подминахме възрастни хора, които помахваха с усмивка, лениви кучета, малки деца и... скутери. Намерихме хотела, който се оказа затворен, бяхме се разбрали за ранно чекиране около 12 часа на обяд. Остана ни само да се наместим някъде и да чакаме някой да се появи, за да ни чекира два часа по-късно.. В непосредствена близост открихме уличка с кафенета и малки семейни ресторанти, седнахме в едно от тях да чакаме. Помня как заспивахме на столовете, опитвайки се да водим разговор, всички малко изнервени и много изморени, но също много развълнувани.

Градът ни изненада, напомняше ни малко на Банкок, но в същото време не беше съвсем толкова модерен, поне частта, през която минахме с таксито. Отседнахме в район1, както повечето туристи, защото е в близост до всичко – пазара Бен Тан, някои музеи, търговски улици, храна. Всичко. Въпреки това ние не бяхме в центъра. Има цяла улица –Буй Виен”, създадена за туристи и бакпакъри, там е лудницата, заведения, музика на живо, цялата улица пее и танцува след 10 вечерта, алкохол се лее и ако това е за вас, там е мястото!

Успяхме да се чекираме в хотела, поспахме малко взехме много необходим душ и бяхме отново навън. Тогава осъзнахме колко е трудно да се пресича във Виетнам и особено в Сайгон, който е пословичен с трафика и мотоциклети милиони, навсякъде: на тротоара, в лобито на хотела, в хола на хората,  когато си много джет лагд (умора след много дълъг полет или всъщност смяната на часовата зона), не си на себе си, главата ти се върти и последното, което искаш, е да пресичаш подобни улици! Сериозно, не е шега работа. Започнахме да гледаме, какво местните хора правят и как те пресичат. Няма да кажа, че свикнах с движението, защото ще е лъжа, но разбрахме логиката.

паркинг за скутери

Докато се разхождахме из града, обикаляйки пазара Бен Тан и района около него – централна част на града, стана 5 часа и тогава започна пълната лудница! В пет часа децата свършват училище, всички останали приключват работа и настава ужас по улиците! Скутерите летят около вас, по тротоарите в насрещното, изскачат от магазини, кафенета. Много е впечатляващо, но също така и плашещо, тук правилото: вървиш, без да спираш, с постоянна скорост, важи с пълна сила! За времето, прекарано във Виетнам, не видях никой блъснат, поне не пешеходец, и мисля, че са изумително добри шофьори! 

Ако не сте чули за виетнамската кухня, ще чуете скоро! Мислех си, че след като опитах тайландска храна, няма да мога да се впечатля повече, но сгреших! Ако обичате супа – това е раят за вас!! Няма две мнения по въпроса, тези хора са богове на подправките и супата! Използват много зелени подправки (наричат ги зеленчуци), като кориандър, мента, лотосов цвят, магнолия и други, които не разпознавам. Бульонът за супата Phở, или Фъ, може би най-известното виетнамско ястие извън Виетнам, обикновено съдържа чесън, джинджифил, анасон, канела, ябълки, круши, кристална захар, месо с кокали, лимонова трева и др.- Това е само за бульона! Оттам нататък се добавя месото, което, ако е пилешко, понякога престоява в маринати и вече сготвено само се добавя към супатa, или ако е телешко, сурово се нарязва много на тънко, за да може да се сготви в горещия бульон. Там започва магията, поне за мен – зелените подправки, които използват, като аз добавям и много чили, и чесън! Сервира се с оризови нудълс и в зависимост в коя част на страната се намирате, зелените подправки са вече добавени или се сервират в кошница отстрани. Ще има отделен блог само за храната във Виетнам, но за сега само казвам, че е страхотна! Слуховете за кучешко месо са верни и хората го консумират, но аз не видях никъде да се продава, но и избягвах местата, където можех да го видя. Младите хора не спазват тази традиция, освен това се среща не само във Виетнам, но и във всяка страна в Югоизточна Азия. И отново не е широко разпространено.

За 16 дни може да се види много. Ние покрихме Сайгон – 3 вечери, Фу Кок – 5, Хой Ан – 3, една вечер ни отне нощният влак от Хуе до Ханой (15 часа) и останахме в Ханой за 4 вечери. Сега, след като го изпитах, мога да кажа кое си струва, колко дни са достатъчни и къде бих останала за по-дълго и защо, както и цените на някои неща, като билети, настаняване, храна и т.н. Цените на ястие в ресторант са в порядъка на 3–4 евро, но ако седнете на улицата, където по мое мнение е найдобрата и автентична храна, ще ви струва около 1 евро. Бирата е евтина около 30–50 цента.

Много зависи как искате да пътувате, дали да видите много неща и да посетите всички забележителности или искате по-спокойна почивка. Ако отидете в Сайгон, ще ви трябват около 3 дни, за да се аклиматизирате и ориентирате в новата обстановка. Градът може да е изтощителен, но също така е много вълнуващ. Модерен е и има приятна атмосфера, много ресторанти, барове, красиви паркове, масажни студия и безброй дневни екскурзии, от които можете да се възползвате. Аз ви съветвам да свалите GRAB (виетнамския UBER) на телефона си, ще ви трябва за такси. Имахме 3 дни в Сайгон и на нас ни бяха достатъчни. Първата вечер, след дълъг полет, ще ви е трудно да стоите до късно, но за следващия ден ще имате възможност да обиколите повечето ключови места.

img_20181122_095329-e1549656634194.jpg

Музеят на войната е едно от местата, които според мен трябва да се посетят. Освен изложбата на пленени американски самолети, предоставя друга перспектива на случилото се по тези земи. И мога да кажа, че е аз лично останах силно развълнувана от това, което видях. Експозицията предлага много артефакти, както и много драматични снимки. Накратко – показва историята, която няма да видите по американските военни филми, представящи само американската перспектива за случилото се във Виетнам. Музеят е модерен, на 3 етажа, експозициите са много подробни и разделени по теми. Спокойно може да прекарате там около 2 часа.

От там, пазарът Бен Тан е на 10–20 минути вървене. Бен Тан е по-скоро туристически пазар (според местните), ще намерите много добри имитации на най-известните търговски марки – тениски, маратонки, чанти и т.н. Някои от тях не са имитации, а са произведени за големите компании, но са отхвърлени от поръчителите по различни причини. Така се оказват на пазара. Подобни аутлети ще намерите навсякъде. Във Виетнам се изработват облекла за много световни марки, цените много варират, както и качеството. Може да платите само 15 евро за оригинална чанта/раница или да си купите копие от Китай за около 5 евро. Там ще намерите също и храни, подправки, чай и т.н. Цените са като за чужденци, не е скъпо, но същите неща ще намерите много по-евтино на други места в града.

пазарът Бен Тан

бен тан

Mоят съвет е не се хвърляйте да купувате от първия ден, всеки по-голям град има пазар и там ще намерите същите неща.

Не се придържайте към ресторантите с врата и климатик:). Най-добрите места за хранене са там, където виетнамците се хранят и това е на улицата! Ще видите безброй малки колички за храна с множество много ниски столчета, където всеки сяда за вечеря, обяд или закуска. Те са на тротоара или в малките странични улички, понякога не е лесно да разпознаете какво продават, но това са местата, където ще намерите автентична, домашно приготвена храна. Уличната храна е част от културата, павилионите са често пред дома на собственика и понякога цялото семейство работи там. Когато има опашка, е знак, че мястото е чисто и храната отлична! 

IMG_20181122_125429.jpg

малък ресторант на улицата

Оставете си време, да поседите и да погледате хората – това е найдобрият начин, след храната, да усетите и разберете културата на всяка държава.

Виетнам е доста добре уредена страна, що се отнася до транспорт. Ще имате избор между -самолетни билети на добри цени, които определено спестяват време, но ако искате да видите повече и разполагате с време, автобусите са много добър и евтин вариант. Нощните автобуси са лесно достъпни, но отнемат време. Страната е огромна, не си личи на картата, но един полет до Фу Кок за пример е 40 минути, докато с автобус и ферибот е около 10 часа. Цената е може би е на половина. Не е скъпо, но ако сте на бюджет, е по-ефикасно да се предвижвате с автобус. Също така има автобусен билет хоп он, хоп оф, който ви позволява да използвате автобусната мрежа на дадена компания за 60 дни. Плащате веднъж около 30 евро и може да се качите на всеки автобус по мрежата на тази компания в разстоянието на 60 дни, ако имате време, това е най-добрият вариант да видите всички забележителности от край до край! Друга много популярна опция е да си купите скутер от Ханой на пример и да го карате до Сайгон или до границата с Камбоджа, където продавате скутера на някого, който ще пътува в обратна посока. Много хора го правят и ако аз имах времето и бях добър шофьор, нямаше да се замисля да го изживея! Ще имате свободата да спирате, когато пожелаете, и да видите всичко, което Виетнам има да предложи и това е – много красива природа! 

Влаковата система е много добра, множество влакове се движат в различен час на деня във всички посоки. Основно са разделени на три класи: твърда седалка (на практика дървена пейка), мека седалка, обикновена седалка (като в автобус) и спален вагон с 8 или 4 легла. Ние взехме влак от Хуе (средата на Виетнам) до Ханой на север. Отне ни 15 часа. Влакът беше едно към едно с влака Варна–София, спален вагон, 4 легла купе, 1999–2007 година. Същите купета, същите вагони и за съжаление, и същите тоалетни. Разликата беше, че имаше вагон-ресторант, който работеше. Има и по-нови, много по-добри и модерни влакове в същата посока, но имат различно разписание, на нас този ни беше най-удобен и избрахме да пътуваме с влак повече заради изживяването, отколкото за да спестим пари. Цената беше почти колкото за самолетен билет, но спестихме от нощувката. Самолетен билет между Да Нанг и Ханой е около 30 евро, ние дадохме около 22 за влак, но не платихме за нощувка. Гледките от влака бяха незабравими и ако искате да видите истинския Виетнам, ви го препоръчвам горещо! Джунгли, оризови полета... заслужават си 15часовия път! 

приятелите с които пътувах 🙂 И купето на влакът до Ханой

Малко за тоалетните във Виетнам. Носете си кърпички и антибактериален гел задължително и винаги! На повечето места ресторантите имат тоалетни, но хигиената не е на добро ниво, меко казано. Веригите заведения и хотели ще предложат по-чисти тоалетни, но най-вероятно няма да има тоалетна хартия. Такова е положението почти навсякъде в Югоизточна Азия, но във Виетнам тоалетните бяха определено, най-лошите, до които съм се докосвала до този момент.

Сайгон беше приятна изненада, не съм сигурна какво очаквах, но със сигурност бях приятно изненадана. Не е лесен град за разходки, но и е много достъпен в същото време, предвид, че е огромен. Аз не се възползвах от екскурзиите, които се предлагаха. Предпочитам да направя собствено проучване и избягвам зоните с много туристи, но мога да кажа, че ако искате тур на града или Меконг реката, трябва да се пазарите, както и за почти всичко във Виетнам (освен храната), но преди да се пазарите, е добре да прочетете мненията на хора, които са посетили този тур и така да решите дали е за вас. Ние се отказахме от тур, защото един от нас имаше проблеми със стомаха, беше горещо и идеята да прекараш 8–10 часа на лодка с проблемен стомах беше нежелана. Никога не знаеш кога ще се появи следващата тоалетна… Една от многото действителности, когато пътуваш из Азия:)

фитнес уреди на открито в един от парковете на сайгон

 

 Запазихме самолетните си билети предварително, защото е по-евтино, както и билетите за влака. Трябваше да се направи още преди да пристигнем в страната, особено за нощните влакове се запазва поне 30–40 дни по-рано, защото се разпродават бързо, а и не искахме да пътуваме на пейка 15 часа! Сайтът на жп линиите не работеше добре и затова се наложи да запазим билети чрез агенция. Прекарах буквално дни, пресявайки десетките сайтове, предлагащи билети, всичките продаваха в пъти на по-високи цени. Започнах да гледам клипове на пътуващи бакпакъри и дигитални номади, свързах се с един от тях и той ми каза откъде си купува билетите, препоръча ми онлайн агенция https://www.baolau.com/. Цените бяха идеални! Купихме и самолетните билети и тези за влака от тях. Взимат много ниска комисионна, около 2 евро на човек на продажба. Много близо до нормалната цена на билетите и могат да се принтират предварително или да се използват на телефон с бар код. Има упътване на всеки от тях. Комуникацията беше перфектна, имахме някои въпроси и отговаряха на време и без забавяне. Продават също така билети за самолети, автобуси и влакове за Тайланд и Камбоджа. Препоръчвам ги, ще ви спестят пари и главоболия.

В Сайгон има огромен избор на хотели и къщи за гости. Цените варират и има опции за всеки бюджет, но... от опит мога да кажа, че снимките в agoda.com и booking.com не отговарят на действителността. Препоръчвам ви да прочетете коментарите за всяко място, преди да запазите стая. Аз лично не бих препоръчала нито едно от местата, на които ние отседнахме. Не заради локацията в повечето случаи, а заради състоянието на стаите. За пример бяхме запазили стая без гледка”, което предполагаше поне прозорец с лоша гледка или поне гледка към стената на съседния блок, но беше прозорче, което гледаше към вътрешността на сградата в нещо като шахта за асансьор, нямаше достъп на естествена светлина или чист въздух.. Прочетете ДОБРЕ препоръките на хората, посетили хотела, преди да запазите стая.

Сайгон ни хареса много и въпреки че не посетихме задължителните” туристически места, останах много доволна от това, което видяхме и изпирахме. Храната, архитектурата и духът на този град се различаваха много от останалата част на страната. Докато планирах престоя ни, много се колебах дали да летим дотам изобщо, защото бях чула различни мнения, но мога да кажа, че определено си заслужава да се посети за поне 3 дни!

Travel Teaser

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s