Виетнам част втора. Остров Фу Кок

Фу Кок е остров в Южен Виетнам, намира се много близо до границата с Камбоджа и до него може да са стигне по два начина – вода и въздух. Самолетните билети са много достъпни, три ниско бюджетни авиокомпании – VIETJET, AIR ASIA, JETSTAR, кацат почти ежечасово на международното летище, намиращо се в западната половина на острова. Виетнамските авиолинии също имат полети от Сайгон, Да Нанг и Ханой. Цените на полетите варират в зависимост от часа на излитане, но грубо цената от Сайгон е 25–28 евро в една посока и около 45–50 в двете. Фериботи се движат четири пъти на ден между Фу Кок и Ха Тйен – най-близкото пристанище, пътят е час и половина и струва около 7–9 евро. Ха Тйен е също така градчето, от където може да намерите транспорт, за да преминете границата с Камбоджа. Другото пристанище, от което можете да вземете катамаран или ферибот до Фу Кок, е Rach Gia (нямам идея как се произнася или пише на кирилица). Пътят е два часа и половина и цената на билет е 10–12 евро. Билети могат да се купят онлайн чрез 12.go.asia или http://www.baolau.com. Сайтовете са надеждни, но аз ви съветвам да проверите цените и в двата, преди да запазите билети.

строенето продължава

Фу Кок е голям остров и има много таксиметрови компании, както и GRAB, но ако искате да сте независими, може да си наемете скутер за периода, за който сте на острова. Такситата са евтини и всички, на които се возихме, бяха с таксиметров апарат и го пускаха, без ние да настояваме. Районът, в който отседнахме, беше близо до нощния пазар, а летището на около 20 минути. Плажът беше на 10 минути пеша и като цяло бунгалата бяха удобни и чисти с климатик. Навсякъде ще намерите агенции, предлагащи дневни екскурзии за риболов, гмуркане и всичко, от което може да се нуждаете. Магазините работеха до късно и всички предлагаха алкохол, цигари и други дребни артикули, включително храна.

За мен, плажът беше единственото хубаво нещо на острова, за съжаление. Островът е презастроен, на практика на всяко зелено петно се издига голям хотелски комплекс, мол или магазин. Голяма част от „тротоарите” са затрупани с непочистени строителни отпадъци. Не притежава чара на тропически остров, какъвто е бил само до преди година-две. Откровено бяхме разочаровани от това, което видяхме, от части, защото не шофираме и не се движихме из острова свободно, но също и защото повечето от плажовете бяха затворени за посетители, които не са отседнали в големите комплекси на плажната ивица. Плажната ивица е дълга, но не много широка заради хотелите и заведенията, построени върху пясъка. Бяхме запазили бунгалата за пет вечери, но искахме да си тръгнем на втория ден. Единствената причина да не го направим беше, че щяхме да изгубим самолетните си полети до Да Нанг и трябваше да платим за настаняването така или иначе. Примирихме се със ситуацията и в следващите три дни се опитахме да се възползваме от това, което имахме на разположение..:).

Нощният пазар е една от главните забележителности на острова и е рай за всекиго, който обича морска храна! Разнообразието е огромно, цените достъпни, има по нещо за всекиго. Вечер навсякъде се организират барбекюта, приготвящи екзотична риба, гигантски скариди, октоподи, рапани – всичко, за което може да се сетите, цените са на грамаж. Освен морска храна се предлагат местни деликатеси и тропически плодове. Сокове, шейкове, традиционни напитки, дрехи и сувенири. Като цяло, цените са по-високи от останалата част на страната, може би двойно по-високи, отново не е скъпо, но на места е необосновано предвид обслужването, освен това същите неща ще намерите във всеки ресторант на острова обикновено на по-ниска цена. Качеството определено страда заради множеството туристи, които бяха предимно руснаци. Всичко беше съобразено с техните вкусове и предпочитания. Повечето менюта в заведенията бяха и на руски, което показва какво влияние оказват на туризма в този район на острова.

нощният пазар
живи раци
сушени скариди и калмари

Фу Кок е най-големият производител на черен и зелен пипер в света. Зеленият пипер е всъщност пресен неизсушен черен пипер. Плантациите могат да се видят край пътя и продуктите да се намерят на нощния пазар. Други традиционни продукти, като рибен сос (направен от ферментирала риба), се използват масово в Югоизточна Азия за готвене и сосове, които се използват в добавка към супи и други ястия. Сушени дребни скариди и калмари, които отново се използват масово в кулинарията.

Паламуд!
ивицата е изядена от бизнеса по плажа

Плажът през деня обикновено е пълен с туристи, но ние намерихме едно местенце, където ходихме всеки ден, срещахме същите хора и до края на престоя ни започнахме да се поздравяваме. На плажа работеше и една много възрастна женица, продаваше плодове цял ден в жегата. Изглеждаше на възраст над 80, но носеше на раменете си поне 20 кг плодове при температури около 35 0С! Кокосови орехи, ананас, папая, манго… отваряше ги и ги нарязваше пред нас с мачете – доста впечатляващо! Опитвахме да купуваме от нея всеки ден. Имаше и други, идваха да ни питат дали искаме да купим нещо поне 3–4 пъти на ден. Ние си избрахме нея!

Не може да се отрече красотата на залезите на Фу Кок! Едни от най-забележителните залези, които имах щастието да наблюдавам, бяха на Фу Кок. Изумителни цветове и красота, вечер около 5-–5.30 ч. плажът на практика е празен, заведенията изкарват фенери и запалват барбекюта, все още няма много туристи и тогава започва красотата! Залези като тези те карат да забравиш другите неуредици и те оставят без думи! И това беше всяка вечер.

Залези като тези те карат да забравиш другите неуредици и те оставят без думи! И това беше всяка вечер.

Престоят ни във Фу Кок беше предвиден да бъде мястото, където ще разпуснем психически след дълга година на работа и стрес, без да се движим много, както и физически, за да се подготвим за следващите фази от пътешествието ни във Виетнам. Използвахме го както можахме и не съжалявам, че отидох, но не бих се върнала там отново за повече от два дни ако трябва да съм откровена. Нямаше нищо автентично, всичко беше туристическо и неестествено, храната беше в повечето случаи микс между европейска и виетнамска, за мен това е основно, когато пътувам и за съжаление, не се насладих на престоя си в този смисъл, но настаняването ни пък беше най-доброто, което имахме през целия си престой във Виетнам.

Не искам да кажа да не ходите там и че не си струва, защото моята преценка е субективна. Аз имам някои изисквания и очаквания, както и може би съм малко разглезена от предишните си посещения на острови, които бяха много различни, нетуристически и автентични. Фу Кок ще ви предложи плажове, нощен живот и екскурзии. Инфраструктурата вероятно ще е по-добра по времето, в което вие ще посетите острова, и някои неща ще са различни. Аз направих проучване, но подцених факта, че информацията беше от преди 1–2 години. Също така, в този случай youtube не помогна, защото никой не сподели информацията, от която аз се нуждаех, но въпреки това очаквах идиличен остров, което си беше моя грешка. 

Travel Teaser

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s