Виетнам част трета. Хой Ан, Да Нанг и Хуе

Красив, древен, пъстър – Хой Ан, по мое мнение е перла в короната на Виетнам. Няма човек посетил това градче, който да каже нещо негативно за него. Виетнамско-френска архитектура с китайско и японско влияние, прекрасни плажове, оризови полета, всичко това смесено в перфектни пропорции!

Хой Ан е чаровен… много чаровен! Малко градче в средата на Виетнам, на брега на океана и само на около час път с кола от Да Нанг и най-близкото международно летище. Прочетете повече за това как да стигнете до Хой Ан от летището тук. За да се стигне Фу Кок, трябва да се вземе полет до Да Нанг. Самолетите от Фу Кок до Да Нанг кацат в Хо Ши Мин, оттам се взима друг полет до Да Нанг. Няма директен полет до Хой Ан от острова. Всички авиокомпании правят смяна в Хо Ши Мин (Сайгон). Ако летите от Хо Ши Мин или Ханой, полетите ще са директни. Ние пътувахме с Vietjet, и от това, което аз видях, повечето полети на тази компания, имаха закъснение от около 45 минути до три часа, което означава, че трябва да си предвидите достатъчно време между двата полета. Нашият полет от Фу Кок беше забавен с два часа и изтървахме връзката си в Хо Ши Мин с 20 минути, гишето на Vietjet се намираше близо до гишетата за чек-ин. Помогнаха ни и ни пренасочиха за следващия полет около час и половина по-късно. Имайте го предвид, когато пътувате с тях, в случай че някой ви очаква в другия край. Ако не искате да летите и имате време, вземете ферибот от Фу Кок до Ха Тйен. Пътят е час и половина и струва 7–9 евро, оттам има автобус до Хо Ши Мин, който пътува около 5–8 часа на цена за 7–9 евро, и после с влак до Да Нанг за около 25 евро, или с автобус за 24 часа и струва около 10 евро. Пътят с влак между Сайгон и Да Нанг е около 18–19 часа. Полетът е 55 минути, а цената в една посока е между 18–25 евро. Зависи, наистина, какво предпочитате – бързина или да се насладите на пътуването. Ако аз трябваше да избирам и имах време, бих избрала влакът и автобусите, заради гледките и изживяването.

Хой Ан
сутрешният пазар Хой Ан

Хой Ан е притегателна точка за множество посетители от всеки край на света. Популярен с копринените си фенери, романтичните нощни разходки по реката и тесните малки улички на стария град. Хой Ан е едно от най-посещаваните места във Виетнам. Много е туристически, но не в лошия смисъл на думата, няма продавачи, които да те дърпат в магазините си или да досаждат с предложения, много е спокоен, въпреки стотиците хора по улиците. Беше със сигурност едно от местата, на които щяхме да останем за повече дни, ако нямахме запазени билети за нощния влак до Ханой! Знаехме, че ще е красиво и ще харесаме града, но не бяхме подготвени за хубавото време. По принцип по това време на годината (ноември-декември), би трябвало да бушуват бури и понякога, даже може да има и наводнения, защото е дъждовният сезон в тази част на страната. В нашия случай валя само един ден от три, през останалото време през деня беше слънчево и плажът прекрасен. Отседнахме в близост до плажа, който беше на 10–15 минути от стария град с кола или на около 40 минути с колело. Беше трудно да разделим вниманието си между двете места, защото разполагахме с малко време. Имахме само два дни, за да разгледаме всичко – беше доста забързано. Сутрин на плажа, вечер в града – това беше нашата идея. При това положение трябва да се използва такси или колело непрекъснато, но си заслужаваше.

Не знам как да опиша Хой Ан на кратко. Трябва да се изпита. Мисля, че е едно от местата в Азия, които просто трябва да посетите, за да усетите атмосферата им. Прекрасна архитектура, природа и дружелюбни хора. Пазар, където може да намерите, всичко растящо по тези земи, както и може би неща, които не бихте искали да видите. Старият град е с тесни улици, изпълнени с магазини за дрехи и обувки – там може да си поръчате костюм на цената на вечеря в Англия. Има над 200 шивашки ателиета, където може да си поръчате всичко по снимка, имат платовете и определено умението да изпълнят желанията ви . Това е едно от основните препитания, с които хората там са известни.

Плажът е идеален – дълга, пясъчна ивица, заведения и традиционни кръгли лодки! Често казано, ако знаехме колко хубав е плажът и колко неинтересен е островът Фу Кок, със сигурност щяхме да прекараме повече време в Хой Ан и Да Нанг!

Да Нанг е на 45–60 минути от Хой Ан и обикновено се подценява от повечето туристи (от нас включително), защото е връзката с Хой Ан и Хуе. Да Нанг е голям и модерен град с доста по-спокоен трафик от този в Ханой и Сайгон. Има забележителности, които заслужават внимание.: Драконовият мост, Мраморната планина и Златният мост, който беше открит миналата година (2018) и част е от увеселителен парк. Плажовете са широки и лесно могат да се объркат на снимка с тези в Копа Кабана или Малибу! Да Нанг и районът са известни с изработката на мраморни скулптури, материалът, за които идва от планината.. От там и името на планината „Мраморната планина”.

Драконовият мост в далечината, както казах подценихме Да Нанг..

Пристигнахме в Да Нанг в ранния следобед, за да вземем влак до Хуе – старата империална столица на Виетнам. Имахме само един следобед да стигнем до Хуе, откъдето да се качим на нощния влак до Ханой. Имахме вариант да вземем влака до Ханой от Да Нанг, но това означаваше да пътуваме повече от 20 часа без прекъсване, което никой от нас не искаше. Вместо това избрахме да вмъкнем кратко посещение в Хуе (4–5 часа). Поръчахме GRAB ( виетнамския UBER) от Хой Ан до Да Нанг, това беше най-евтиният и бърз вариант за трима души с багаж.

Гарата в Да Нанг

Гарата в Да Нанг няма помещение, където да си оставите багажа, това беше и основната причина да предпочетем да пътуваме до Хуе (вместо да разгледаме Да Нанг), където знаехме, че ще има място, където можем да си оставим чантите и да направим бърза обиколка. Влакът между Да Нанг и Хуе минава по крайбрежието на Виетнам, гледките са спиращи дъха! Влакът е много бавен и линията може би не най-модерната, но панорамата е зашеметяваща!

Пътят беше около три часа, влакът удобен и чист. В Хуе знаехме, че има малък ресторант, който се казва- Mr. Pho (като супата), намира се точно срещу гарата, наред с други заведения. Господин Фъ, е възрастен мъж, който ни даде карта на града, показа ни къде да отидем, какво да видим, кои таксита да използваме, прибра ни чантите и ни каза, да се върнем един час преди влака, за да си ги вземем. Начерта ни карта и ни обясни как точно да се придвижим до забележителностите. Таксува ни само за пазенето на чантите, даде ни билети за багажа и ни струваше само 2 паунда за всичко, за трима ни! Господин Фъ беше спасител! Намерих го чрез http://www.tripadvisor.com, стотици хора го препоръчват и аз съм една от тях!

Цитаделата в Хуе

Хуе – старата империална столица на Виетнам, е бил резиденция на императора между 1802 и 1945 година. Комплексът включва градини и храмове, както и „Лилавия забранен град” ( Tử cấm thành), домът на императора. Когато пристигнахме, беше вече късно и не можахме да влезем, но все пак успяхме да видим зашеметяващия залез на фона на цитаделата! Разходихме се по моста Truong Tien Bridge, конструиран от създателя на Айфеловата кула в Париж Густав Айфел,. и малко из модерната част на Хуе. Вечерта, когато бяхме там, имаше важен мач между Виетнам и Филипините за купата на Азия!

не много хубава снимка на Truong Tien Bridge

Няколкото часа минаха много бързо и трябваше да се върнем при господин Фъ, за да си вземем багажа и да се качим на нощния влак за Ханой. Отново бяхме много приятно изненадани от града, централната част е модерна, чиста и затворена за коли, което беше само по себе си страхотно изживяване след стреса в големите градове. Улиците бяха изпълнени с млади хора, семейства с деца, излезли на разходка и туристи. Имаше заведения и хотели за всеки вкус и откровено не ни се тръгваше от Хуе! Ако не беше влакът за Ханой, със сигурност щяхме да останем там поне за вечерта!

купето във влакът до Ханой

Това беше краят на вечерта и престоя ни в средата на Виетнам, ако знаехме повече за тези места предварително, щяхме да изберем да прекараме повече дни в Да Нанг, Хуе и Хой Ан и със сигурност, нямаше да отидем до Фу Кок. В 23.30 часа влакът ни потегли за Ханой за 15-часовото ни пътуване.

Запасете се с вода, храна, антибактериален гел и кърпички за пътуването до Ханой.

Останете на линия за следващата част от пътя ни през Виетнам: от Хуе до Ханой и Транг Ан!

Travel Teaser

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s