Две по-различни седмици в Япония

Когато става дума за Япония, е без значение с колко дни разполагате – няма да са ви достатъчни,  добре е да се примирите с това от сега :). От тропическите плажове на юг в Окинава, през оризовите полета в Кансай, до горите и снежните върхове на север в Тояма и Хокайдо – тази страна е несравнима! Древна история, богата култура, превъзходна храна. .. и листът няма да има край.

По правило, повечето туристи избират да летят до Токио за 3–4 дни и си проправят път към Кансай – префектурата, където се намират Киото, Нара, Кобе и Осака, и от там е лесно се достигне до Хирошима и Миаджима.

Аз предпочетох да не пътувам до Токио – не може да се види всичко за 16 дни. Исках да имам достатъчно време в градовете, които предпочетох, за да усетя атмосферата им, без да препускам между тях.

Полетът ми беше двупосочен до Осака, откъдето беше най-лесно да се стигне до Киото и Нара. В началото планът ми беше да прекарам и няколко дни и в планината Фуджи на брега на прекрасно езеро и от там до Токио и Никко, след което мислех да се придвижа до Хирошима и замъка Миеджи. Бързо осъзнах, че планът става много натоварен и скъп. За да направя това прекосяване на страната два пъти, предполагаше да купя травел пас за две седмици за около 320 паунда, което много оскъпяваше пътуването ми. Вместо това, се спрях се на регионален пас, за пет дни, който струваше много по-малко, около 100 паунда. Регионалните пасове са страхотни и са организирани на зони.  Може да се комбинира един, два или повече паса според интересите и да покрият десет и повече дни, без да се налага купуването на национален пас, което доста би намалило разходите.  https://www.jrpass.com/regionalpasses .

2361_02

Аз се спрях на Такаяма- Хокурику пас, който включва Такаяма, Каназава, Ширакава-го, както и летището в Кансай, Нагоя и Геро онсен. Може да се използва само за пет поредни дни, но се пътува неограничено между тези градове и всички спирки помежду им.

Това е моето предложение за маршрут за 16/14 дни в Япония и след като го изпитах, знам колко време би ви било достатъчно във всеки град. 

След като кацнете в Осака, няма значение по кое време ще е, ви гарантирам, че ще сте- джет лагд (умора от смяната на часовите зони) и първите 2-–3 дни няма да можете да правите много, без постоянно да спирате за почивка. Освен това климатът е горещ през лятото (от май-юни до средата на октомври) и много влажен.

Когато търсите настаняване в Осака, районите около Намба стейшън и Донбори ще са най-добрият ви избор, защото са добра отправна точка към всички забележителности в Осака и околностите, както и другите градове в префектурата. Хотели и хостели, както и Airbnb има за всеки бюджет. Това е airbnb-то, в което аз отседнах за общо 5 дни – 3 в началото и 2 в края на престоя ми. Много е близо до Дотонбори, на около 10 минути пеша. Метро-станцията е на 3 минути, има 7-11” (денонощен магазин) на минута от сградата и тераса на покрива, отворена 24/7!
https://www.airbnb.co.uk/rooms/9137990

Любимите ми места в Осака определено бяха Дотонбори и Куромон ичиба маркет. Дотонбори е по-скоро квартал в центъра на Осака, известен с нощните си клубове, множеството ресторанти, също така е и шопинг център. Спокойно може да прекарате там дни, без да ви омръзне. Куромон ичибан маркет е на 5 минути от Дотонбори, там ще намерите морски деликатеси, суши, плодове, традиционни сладки, както и не много традиционни, но уникални като Кит-Кат” с вкус на саке и уасаби, подправки, сувенири, дрехи и каквото още се сетите.

замъкът в Осака

Замъкът в Осака, аквариумът и виенското колело и Дотонбори са само някои от местата, които може да посетите за ден-два. Добре е да се сдобиете с карта за метрото и/или туристически пас, който покрива входната такса за аквариума например. Подобни карти с намаления може да намерите в офисите за туристическа информация или онлайн. Това е сайтът, където може да научите всичко, свързано с туристическите карти и намаления, https://osaka-info.jp/en/page/travel-passes.

Шинкансен

След три вечери в Осака продължих към Киото за пет вечери. Киото е старата столица и културен център на Япония. Може да вземете влак до Киото от повечето метро станции в Осака. Билетът струва от 3,50 паунда и отнема около един час. Или за 15 минутно пътуване билетът струва около 15 паунда,- ако се возите на Шинкансен – супер бързите влакове в Япония, който се взима от Намба стейшън.

златният павилион в Киото

В Киото има над 1600 храма – дзен и шинто. Можете да прекарате в Киото повече от две седмици и пак, ще има неща, които не сте видели. Най-известните забележителности са Гион – старият квартал на Киото, и ако имате късмет може да зърнете гейша. Арашияма – бамбуковата гора и „маймунската планина”, Златният павилион, Фушими Инари – храмът известен с ярко оранжевите/червени си порти. Нишики маркет – отново мястото, където ще намерите морска храна, традиционни храни, сувенири, малки ресторанти, дрехи… всичко! Киумизу-дера (Kiyomizu-dera) е един от най-популярните храмове в Киото, основан през 778 година и от тогава реновиран и дострояван няколко пъти. Храмът е включен в списъка на Юнеско. Това са само, може би един процент от забележителностите в Киото.

kiyomizu-dera

Tранспортът в Киото е добър и лесен, има две метро линии и много градски автобуси. С туристически билет за 500 йени може да се возите на автобусите неограничено за един ден, купува се от туристическите бюра в Киото. Качвате се през средната врата и слизате през вратата до шофьора, като само му показвате билета си. Автобусите са доста пълни, не много големи и не е много удобно да се пътува с тях, но са евтини и ако разполагате с време, са идеални. На автобусните спирки има опашки, всеки се нарежда и си чака реда, за да се качи! Има също така и туристически автобус, който спира само на най-големите забележителности, но е много малък и много популярен и аз не можах да се добера до място в него. Но с малко подготовка и добра стратегия, като ранно ставане например, предполагам, че би ви бил от полза :), такситата са безбожно скъпи за сам човек в Япония! Аз прекарах в Киото общо пет дни, и не ми бяха достатъчни, но нямах повече време да отделя. Отседнах в малък семеен, традиционен хотел в близост до Императорския дворец и всеки ден вървях до другата част на града до Гион и Нишики маркет. Намирах различен маршрут и нещо ново за гледане. Районът около реката ми беше любим. Много популярен начин да се обиколи града е с колело, почти всеки хотел дава колела под наем.

хотелът в който аз отседнах

Киото е прекрасен, но само да вметна – лятото е много горещо! Аз бях там в края на септември и имаше тайфун, минаващ над града, и времето беше, да кажем, не каквото очаквах за това време на годината. Беше много задушно и валя поройно два дни. Изобщо лятото в Япония е много горещо и задушно. След петте дни там, нямах търпение да избягам от жегата и се насочих към Такаяма, малко градче в японските алпи, сгушено в горите и обещаващо, много по-хладно време и спокойствие. За да стигна до там, трябваше да отида до жп гарата в Киото и да активирам регионалния си пас. Когато купите травел пас за Япония, без значение от кой вид, ще получите по пощата само ваучер, с този ваучер се отива до жп гара, където се попълва бланка с началната дата, на която искате да пътувате, както и имената ви и друга информация. Това ще бъде официалният ви документ за пътуване, който ще показвате на кондуктори и други официални лица, когато ви го поискат. Когато отидете на гарата, оглеждайте се за надпис -JR RAIL PASS exchange. Има специално гише за това и е винаги ясно обозначено. След като обмених ваучера си за истински билет, трябваше само да си купя билет за автобуса до Нагоя, от където щях да взема влак до Такаяма и Ширакава -го. Автогарата в Киото е разположена пред жп гарата, така, че това беше лесно.

такаяма

Такаяма е известен със самурайските къщи и архитектура, запазени от още Едо ерата (1603–1868). Тесни улички, множество малки магазини за традиционни сладки и дърворезба. Също така е връзка с Ширакава-го, малко селце, което е включено в списъка на Юнеско, представляващо традиционни дървени къщи със сламени покриви, които са запазени в оригиналния си вид от хилядолетия. Къщите са построени само от дърво, без нито един пирон, а сламените покриви се подменят на всеки 10 години, като по традиция цялото село се събира и помага за подмяната на покрива на съседите си. Мястото е приказно и усещането е като все едно, че времето е спряло преди векове!

мостът към ширакава-го

Прекарах общо три вечери в Такаяма. Всяка сутрин до реката се организира пазар. Местните производители изнасят продукцията си. Районът е известен с високото качество соба нудълс, направени са от брашно от елда, много популярно ястие из цяла Япония. Там се продават плодове, зеленчуци, сувенири, както и традиционна дърворезба и дървени изделия. Горещо ви препоръчвам да посетите тази част от страната, много е различна от всичко, което ще видите в Япония, ако се задържите само в големите градове. Гледките от влака са прекрасни, ще видите малки селца, градчета и планини и ако сте късметлии и сезонът е подходящ, може да станете свидетел на промяната в листата на дървета, което е цял спектакъл на есенните цветове.

След Такаяма продължих към Каназава. Каназава е голям град в Ишикава префектура. Известен е с автентично запазения от ерата Едо самурайски квартал и арт музеи. Там се намира и третата по красота японска градина – Кенрокуен. (според японската класация за красиви градини). Замъкът е прелестен, заобиколен от красива градина и заслужава да се види и отвътре. (Не е разрешено да се снима, както и на повечето места.)

замакът в каназава

Друга известна забележителност е рибният пазар, тази част от страната е известна с морската си храна огромни раци и рапани, а сградата на жп гарата е архитектурен шедьовър!

Кенрокуен

Каназава е красив и модерен град, има от всичко – история, култура, дълги булеварди, световно известни магазини и прекрасна храна! След цял ден обикаляне и вече 11 дни в Япония се чувствах изморена и предпочетох да си остана един ден в хотела, гледайки филми и продължих да планирам остатъка от престоя си.

След двете вечери в Каназава беше време да се отправя обратно към Осака, където смятах да видя аквариума, както и да направя еднодневна екскурзия до Нара – най-старата японска столица.

Аквариумът в Осака е един от най-големите в света! Разположен е на три етажа спираловидно: от дъното – до морското равнище. Видовете животни и риби живеят в своеобразен „естествен хабитат”. Ще видите пингвини, норки, акули, скатове и основната забележителност китова акула, Наистина е впечатляващо и красиво, но за мен беше също така и тъжно да видя тези животни, извлечени от естествената им среда, само за да бъдат разгледани от нас… въпреки че това е може би най-чистото и безопасно място за тях тези дни, отново заради нас..

До аквариума се намира музей, в който, по времето, което аз го посетих имаше гостуваща експозиция на останки и скелети на динозаври! Още преди да видите аквариума и музеят ще се сблъскате с огромното виенско колело! Гледките си заслужават, но ако имате страх от височини, ви съветвам да не се качвате сами! 

Осака гледана от виенското колело

За да отидете до Нара, ползвате влак или автобус. Пътят е около час с влак и се взима от Намба стейшън. Намба е огромна гара и е лесно да се загуби човек, има на подземният етаж ресторанти и магазини, напомня повече на мол, в който има гара. Ще намерите локъри за багаж навсякъде из японските гари и метро станции, ако имате нужда от това.

Нара, освен, че е стара столица, е много популярна със сърните, които се разхождат свободно из парка на града. Свикнали са с туристите и си просят храна.  Може да купите пакетче храна за сърни. Преди да им дадете храна, сърните ще ви се поклонят, но могат да бъдат и доста досадни на моменти и да ви побутват, за да им дадете храна.

Естествено, има храмове, пазар за сувенири и специалитети, само че когато аз бях там, валя проливен дъжд и не можах да видя много, но езерото в центъра на града, както и няколко пагоди не можех да пропусна.

След Нара, се прибрах в хотела и по-късно се разходих из Дотонбори за последна порция такояки! На следващия ден, малко преди полунощ, беше полетът ми от Кансай летището. Събрах си багажа и бавно се запътих към гарата, взех влак до летището, където си оставих багажа в локър и започнах да се разхождам нервно за няколко часа.

Използвах момента да изпратя по пощата модемът си за интернет, който бях наела предварително онлайн и ме чакаше на пристигане в хотела в Киото. Много добра идея е да имате такъв, когато сте на път, във влак или просто из улиците в Япония. Не използвате роуминг и е много евтино. Интернетът е много добър, само трябва да се погрижите модемът да е зареден и ще имате връзка винаги. Ще ви трябва най-малкото за онлайн карти и преводач. Има много сайтове, които предлагат услугата. Мисля, че платих около 25 паунда за 14 дни. Пристига в хотела ви преди вас с предплатен плик с обратен адрес и когато заминавате, само го пускате в пощенската кутия на летището! На мен ми свърши страхотна работа и препоръчвам да си наемете един, ако ще пътувате на отдалечени места и в планински градчета или не искате да плащате за роуминг!

rent wifi router japan

За шестнадесет дни или две седмици, може да се види много, но според мен е добре да се спрете на една или две префектури и да прекарате повече време във всеки град, вместо да препускате из страната. Изморително е и колкото да е прекрасно и уредено всичко, ще ви се иска да се спрете за малко, иначе наистина става много напрегнато. Аз се отказах да пътувам до Мацумото, въпреки, че много исках – просто защото се чувствах много изморена. Анулирах резервациите си за Мацумото във влака до Такаяма -в последния момент. Не съжалявам, защото знам, че ще се върна там един ден и ще имам възможност да видя всичко, което не можах да включа в това пътуване.

Ако трябва да го планирам отново, вероятно ще намаля дните си в Осака и вместо това бих отседнала за един-два дни в онсен и риокан в японските алпи, или, бих вмъкнала екскурзия до замъка Миеджи и Хирошима, защото са сравнително близо и лесно достъпни от Осака. Тогава не знаех много и ми стори трудно и време отнемащо и не го планирах предварително, но е напълно възможно.

Не подценявайте умората след дълъг полет, първите няколко дни няма да се чувствате добре и ако пристигате през лятото със сигурност ще ви е трудно да се справите с жегата, заредете се със слънцезащитно масло и спрей срещу комари (специално за бамбуковата гора в Арашияма в Киото).

За мен това беше сбъдната мечта и аз се насладих на всеки момент! Трудностите да стигна до там, да разбера кое какво е, да се поставя в глупава ситуация или просто да съм толкова изморена и да е толкова горещо, че мозъкът ми да откаже да работи – няма да забравя тези моменти и съм щастлива, да мога да ги споделя.

Travel Teaser

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s