14 неща, които да НЕ правим в Япония.

Ако вече сте решили да пътувате до Япония, сигурна съм, че ви е ясно колко e различна културата там. Колко важни са порядките и правилата. Има писани и неписани закони и правила, които понякога се разминават много с това, с което обичайно сте свикнали. Може да се окажете в неудобна ситуация. В този блог ще стане дума именно за това как да не се изложим в Япония.

Може да изглежда плашещо в началото, когато се сблъскате с реалността на правилата за поведение в Япония, но не всички от тях се взимат насериозно.

Не говорете по телефона в метрото и във влаковете в Япония. Не говорете и помежду си. Това е едно от първите неща, които ще забележите. Хората много често спят в метрото, влаковете и изобщо в градския транспорт! Никой не говори и се гледа с много лошо око, когато някой го прави. Телефоните ви трябва да са на вибрация. Изобщо дръжте ги през цялото време на вибрация в Япония.

не говорете по телефона в общественият транспорт

Не ходете с обувки. Когато е обозначено, свалете си обувките. Повечето замъци, храмове, традиционни къщи, хотели и някои ресторанти и магазини не позволяват да влизате с обувки. Вместо това ще ви бъдат предложени чехли. Използват се различни чифтове за посещение на тоалетната и други за разхождане в къщата или в заведението.

свалете си обувките

Не забучвайте клечките си за ядене в купа с ориз. сложете ги отстрани до чинията. Ако искате да ги поставите някъде, има обикновено малки поставки за това на масата. Свързва се с будистки погребален ритуал, в който клечки за ядене се забучват отвесно в купа с ориз.

Не си подавайте храна от вашите клечки към клечките на други хора. Не бихте го направили с вилица, не го правете и с клечките. Това правило е за тези, които наистина умеят да ги използват уверено…предполагам. На мен не би ми минало през ума, но знае ли човек.

Не оставяйте бакшиш. Не е прието. По правило всеки трябва да дава 100% от себе си и обслужването е такова, каквото трябва да бъде, за това се смята, че няма нужда от бакшиш. Японците се радват да ви предоставят най-доброто обслужване. Клиентът е цар…, наистина. Ако оставите пари на масата, ще ви гонят, за да ви ги върнат, и ще ги поставите в неудобна ситуация.

не оставяйте бакшиш

Реденето на опашка е религия. Спазва се стриктно! Ако не сте сигурни дали сте в правилната позиция, огледайте се наоколо или попитайте, все някой ще може да помогне.

Не яжте докато вървите. Аз не знаех за това правило, то беше едно от неписаните. (Сега чух, че има знаци, забраняващи вървенето, докато се храните). Забелязвах погледите и се чудех за какво беше това внимание. Оказа се, че не е прието и не се одобрява. Храненето е акт на признателност към храната и се приема сериозно. Японците преди хранене казват „итадакимас” – грубо преведено е „приемам с признателност”. Ще забележите, че няма кошчета за боклук по улиците. Ще ги видите само около магазините 7/11 , места за хранене, уличните лавки и т.н.. Идеята е, че ще стоите там, докато си изядете храната и ще си изхвърлите отпадъка в предвиденото за целта място. Ако си купите храна и искате да я консумирате по-късно, спрете някъде, и когато приключите, приберете отпадъка си, докато намерите кош за боклук. Също така боклука се събира разделно, така че обърнете внимание къде си оставяте отпадъците.

не се хранете в движение по улиците

Не пресичайте на червен светофар. Така ще видите улици/кръстовища широки не повече от 3–4 метра, със светофари, без задаващи се коли и също така японци кротко чакащи да светне зелено, понякога за по минута. За мен беше безумно (особено в жегата), но след като пресякох няколко пъти, усетих погледите на хората и не беше приятно. Освен това е незаконно:)

Не си издухвайте носа пред хора. Напълно нормално е да седите на маса с хора и да подсмърчате шумно, докато се храните. За нас това е ужасно, но в Япония е прието. Ако се окажете в ситуация, в която ви се налага спешно да си издухате носа, ще трябва да го направите скрито, в тоалетната например. Сърбането обаче е широко прието, даже се поощтрява, когато ядете нудълс или рамен. 

не си духайте носа на обществени места

Ако ви се подаде визитна картичка. Ако някой (японец) ви даде визитна картичка, трябва да я приемете с двете ръце. Обърнете я, разгледайте я, повторете името, усмихнете се… и така, докато човекът замине и не може да ви види повече, тогава я прибирате. На визитките се гледа като на продължение на ръката на собственика им. 

Не правете физически контакт с хората в Япония, освен когато те са ви подсказали ясно, че ще ви стиснат ръката например. Интимност също така, като цяло, не се показва публично.

Онсен ( минерални бани/басейни).  Онсените са традиционно и културно изживяване. Всеки влиза, къпе се предварително в отделно помещение и тогава може да влезе в самия басейн. Баните са разделени по пол, може да се наеме семейна вана (онсен). На татуировките не са гледа с добро око, приемат се за знак на Якудза (японската мафия) и за това са забранени. Ако не се чувствате удобно да се съблечете пред други хора, онсените може би няма да са за вас. Няма изключение, всеки влиза гол.

Не повишавайте тон и не изразявайте гняв открито. Както навсякъде в Азия не се гледа добре на подобно поведение. Просто ще ви игнорират и ще загубите уважение.

На ескалатори, обърнете внимание от коя страна застават хората. В огромни градове като Осака, Токио, а и много други по света има правила за това от коя страна се застава на ескалаторите. Идеята е да се остави свободно място, в случай че някой иска да се придвижи по-бързо, за да хване влак или метро например.

застанете в ляво или дясно

Чужденците имаме, така да се каже малко предимство – не се очаква много от нас, що се отнася до разбиране на езика и културата. Ако проявявате уважение, не се катерите по храмовете за селфи например, държите си боклука в чантата, не говорите по телефона на обществени места и не се храните в движение, всичко ще е наред! 🙂

Travel Teaser.

Leave a comment