17 Виетнамски ястия, които трябва да опитате!

Виетнамската кухня е богата и невероятно вкусна! Обикновено се състои от много елементи и в едно ястие се комбинират различни вкусове и текстури. Сладко, солено и кисело са в основата на много от виетнамските рецепти. Месо на грил, различни по вид и размер нудъли, прясна морска храна и много свежи зеленчуци и зелени подправки. Бульони и супи, за които ви гарантирам, че ще мечтаете, след като веднъж ги опитате!

Салата – оризови нудълс с месо на BBQ и зеленчуци (Bun bo xao)

Бън (Bun) е тип салата, която има много разновидности, но приликата между тях, е, че всичките имат за основа тънки оризови нудъли и щедро количество зелени подправки, като мента и кориандър, пресен чесън, както и листа от маруля. Върху тях се добавя месо и/или морски дарове, виетнамска туршия от моркови и ряпа и всичко това се залива с лек, сладко-солен и леко кисел сос. Много леко ястие, което се сервира се студено.

Така изглежда маса в повечето виетнамски ресторанти. В каната има студен чай, който е безплатен, както и сосовете, и смлените люти чушлета. Банановите листа в този случай бяха пълни с яйчена смес и свинско месо с подправки… и не са безплатни. Слагат се на масата, в случай че някой иска и ако се консумират, цената им се добавя към сметката накрая.

bun bo hue

Бън Бо Хуе е специалитет от град Хуе – бившата императорска столица, намиращ се в Централен Виетнам. Прочетете повече за Хуетук. Кухнята там се асоциира с императорския двор, известен с изисканите си вкусове и деликатното използване на подправки. Супата съдържа оризови нудълс и телешко месо. Бульонът е пикантен, солен, много добре балансиран. Основният аромат и подправка е лимонова трева, която само придава аромат, без да променя вкуса на супата. Сервира се със соеви кълнове, тънко нарязан бананов цвят, прясна мента и пресен кориандър.

photo: http://www.loveandoliveoil.com

Фъ (Pho) е може би най-разпространеното по света виетнамско ястие. Бульонът за Фъ отнема часове да се приготви. Обикновено за направата му се използват телешки кокали с малко месо, към които се добавят комбинация от подправки – пръчки канела, анасонови звезди, джинджифил, зърна кардамон, зърна кориандър и карамфил. Всичко това се вари на бавен огън поне 3 часа. Добавят се сол, соев сос, рибен сос и каменна захар. Бульонът се прецежда и бистър се налива в купа с нудъли. Месото се добавя към бульона, преди да се сервира супата, заедно с нудълите и зелените подправки. Ако се намирате на юг в Сайгон, зелените подправки ще са на масата ви в кошничка и вие сами си ги добавяте, или ако сте на север в Ханой, ще бъдат вече добавени, преди да ви се сервира супата. Към Фъ се предлагат и купички със сладникаво-пушен на вкус хойшин сос, чили сос и лайм. Както и допълнително, соеви кълнове, мента, нарязани на ситно скилидки чесън в оцет и пресни чили резенчета .

Фъ с пилешко месо – бульонът се приготвя по същия начин, както този с телешко, но с пилешки кокали и фенери и се добавят същите подправки. Може също така да бъдат добавени рибни топчета, направени от смляна бяла риба – сварени предварително, както и кубчета желирана пилешка/свинска кръв – много популярна в Югоизточна Азия.

Летни рулца със свежа оризова палачинка( Gỏi cuốn)

Летните рулца (Gỏi cuốn) се завиват в мека оризова палачинка, която се приготвя от оризово брашно, нишесте от тапиока, сол и вода. Малка част от сместа се излива върху тензух, разпънат върху тенджера с вряла вода, и се разстила с черпак до желания диаметър, след което се покрива с капак и палачинката се готви на пара. След около минута вече готова палачинката се отделя от тензуха и в чиния се пълни с маруля и скариди или месо и гъби, завива се и отгоре се поръсва с пържен хрупкав чесън. Сервира се често с маринована ряпа и моркови. Поднася се със смеска от соев сос, вода, захар, рибен сос, сок от лайм, чили и чесън.

приготвянето на оризова палачинка
Воден спанак с хрупкав чесън (water spinach или morning glory)

Водният спанак е зеленчук, който на вкус наподобява спанак, но има дълги и кухи стебла и тесни продълговати листа. Приготвя се най-често на тиган (уок) с чесън и соев сос или се добавя към супи. Няма нужда от много дълга термична обработка. Кухите стебла поемат от соса и подправките, което ги прави много сочни. Водният спанак е широко разпространен в Азия, ще го видите да се предлага като предястие навсякъде в Тайланд, Камбоджа и Индонезия .

Дуриан

Дуриан е кралят на плодовете в Азия! Дуриан не е ястие, но е в този лист, защото е нещо, което трябва да опитате поне веднъж, когато имате възможност. Расте в Югоизточна Азия и за много хора е най-вкусното нещо на света, но също така, много хора не могат да го понасят… Има силна миризма, която най-точно може да се сравни с изгнил боклук. По тази причина не се продава в затворени помещения и публични сгради. На вкус наподобява на ванилия или карамел, много е мек и кремообразен на консистенция и има голяма костилка в средата. Абстрахирайте се от миризмата и го опитайте, няма друг плод като този и със сигурност ще има какво да разкажете след това :).

Пролетни рулца със свинско месо (Chả giò)

Пролетни рулца! Отново едно много широко разпространено ястие в цяла Азия. Всяка страна си има тяхна разновидност. Хрупкави, сочни, солени и много вкусни! Пълнежът може да е всякакъв, но най-често е от свинско месо, китайски гъби (wood ear mushroom) и подправки или скариди/морски дарове и зеленчуци. Винаги се предлага със сладък чили сос или сладникав соев сос.

Салата от зелена папая калмари и скариди (papaya salad)

Салата от зелена папая. Неузрялата папая е леко кисела на вкус, хрупкава и сочна. Много често се използва в салати и предястия в Югоизточна Азия. Папаята се настъргва на едро и се смесва с моркови, краставица, листа кориандър, пресни люти чушлета, листа мента и домат. Добавя се рибен сос (приготвя се от ферментирала риба), палмова захар и сок от лайм или понякога сок и парчета нарязан лайм. Накрая се прибавят скариди и калмари. Разбърква се добре в голям каменен хаван или купа, докато всички съставки си пуснат сока и се смесят много добре.

Паниран патладжан

За моя изненада този вариант на паниран патладжан, не беше изобщо каквото очаквах! Нарязан е на много тънко, може би 5 мм, овалва се в смес от яйце и оризово брашно, вода и малко сол. Патладжанът става кремообразен в средата, а панировката хрупкава. Предлага се със сладникав, не пикантен чили сос.

Гигантски скариди (giant prawns)

Гигантски скариди, големи колкото дланта ви! Трябва да се възползвате от разнообразието на морска храна, когато сте във Виетнам. Не вярвам да намерите по-евтина и прясна морска храна като тази извън Азия. Вечер на остров Фу Кок се изнасят барбекюта пред повечето ресторанти. Ако обичате риба на скара и морски дарове, ще бъдете в рая!

омари и васякакъв вид раци и миди
жаби..и водни змии… ако искате…
Живи раци
Бананова палачинка (banana pancake)

Бананова палачинка – буквално – банан се намачква с вилица добавя се яйце, може малко захар, ако искате и малко ванилия и това е. Много популярно из Азия и е предпочитано за закуска, най-вече от туристите, и трябва да се опита.

Пиле с ориз ( Cơm Gà )

Пиле с ориз (Cơm Gà), познато и любимо ястие! Оризът се вари отделно от месото с бульона от пилето с подправки като лимонова трева, черен пипер, чесън и джинджифил. Подправките може да са различни в зависимост от рецептата на ресторанта, но оризът е винаги леко солен и много ароматен. Добавя се накъсаното пилешко месо, люти чушлета и листа кориандър. Обикновено се сервира заедно с купичка пилешки бульон със зелени подправки и задължително, мариновани ряпа и моркови и чили.

Патладжан на пара с чесън и чили. И папая салата с фъстъци, скаридени кракери пресни скариди и свинско месо.

Зеленчуци и риба често се приготвят и на пара във виетнамската кухня, вместо да се пържат. Патладжанът на снимката е приготвен на пара и е полят със смеска от рибен сос, сос от стриди, малко захар, пресни лютиви чушлета и чесън, смесени с много малко вода. Поръсва се отгоре с пържен чесън, чесново олио и зелен лук.

Bun cha
Името на ресторанта в Ханой (Bun Cha Hang Quat)

Бън Ча е най-популярното в днешни дни ястие в Ханой. Барак Обама си го поръча в малък семеен ресторант в Ханой при посещението си през 2015 г., след това бън ча се превърна в легенда. Пържени свински кюфтенца, тънки оризови нудълс, пролетни рулца с месо и голяма купа с пресни подправки – това е! Кюфтенцата се поставят в соса, който е леко сладък и малко солен, малка част от нудълите се потапят в соса. Нудълите и месото се взимат в една хапка, след което заедно с част от зелените подправки се смесват в устата… така мога да опиша процеса на ядене на бън ча. Елементите са отделени и всеки избира как да ги смесва, но това ми беше препоръчано от собствениците на ресторанта, в който аз отидох.

Рибена супа в Ханой
Името на ресторанта е Bún cá Sâm Cây Si

За тази супа бях чела и много исках да я опитам. Разбрах за ресторанта, след като гледах видео в youtube и ми стана интересно. Не е нещо, което се сервира навсякъде. Ресторантът се намира в много малка уличка и изглеждаше като само местни хора да ходят там. Това събуди интереса ми веднага. Рибена супа, с рибен бульон, с пържена риба и рибни рулца! Без да мирише на риба изобщо, без да има вкус на риба. В Азия рибената супа не мирише на риба, използват техники, които не позволяват на рибената миризма да се прояви. Една от тях е да се използва лимонова трева, копър и други зелени подправки, който заедно с рибата, сурови да се добавят накрая, след като бульонът е готов, не се разбърква, докато рибата не е вече сварена. Каква техника бяха използвали в този случай, не бих могла да кажа, но супата им беше невероятно вкусна и беше една от любимите ми във Виетнам!

Бан Ми

Бан Ми е наследство от френската окупация, французите са си донесли хляба, а виетнамците са го подобрили! Бан Ми е малка франзела, направена от оризово и пшеничено брашно, резултатът е хрупкава коричка и много мека вътрешност! Меката среда позволява да се вместят много съставки в хлебчето. Обикновено се започва с пастет, последван от месо на грил, шунка, печено месо, виетнамски като мортадела мек салам, наденица, пикантен сос, листа кориандър, мента, виетнамска туршия, чили, салата, краставица, домат, сос от печените меса и т.н.. съдържанието може да е всякакво! Средата на хлебчето попива всички сосове. Това е най-евтиното и популярно ястие, което бихте могли да намерите във Виетнам, струва 10–15 000 донги или около 30–50 евро цента!

Мека оризова палачинка с пълнеж от свинко и гъби (Bánh cuốn)

Бан куън е друга разновидност на оризовата палачинка с пълнеж от свинска кайма или кълцано месо, зелен лук и гъби. Сервира се с пържен чесън и сос приготвен от рибен сос, захар, вода, чили, лайм и листа кориандър. По желание в соса може да си добавите чесън и оцет. Много деликатно и вкусно леко ястие.

сутрешният пазар в Хой Ан

Сутрешният пазар е мястото, откъдето всички малки ресторанти зареждат с пресни зеленчуци и месо за деня. Понякога собствениците посещават пазара по няколко пъти на ден, за да бъде храната прясна и да не се залежават продуктите. Най-добрата храна често се приготвя в малките семейни ресторанти, намиращи се на улицата, заобиколени от малки пластмасови столчета. Това са местата, където виетнамците се хранят. Храната е прясна и когато има опашка е гаранция, че е качествена и вкусна. Цените в тези ресторанти са от порядъка на 1–1,50 евро за купа гореща супа Фъ и около 50 цента за пролетни или летни рулца! Ако предпочетете ресторант с климатик, цените ще са в порядъка на 2–3 евро за същите ястия. Не е гарантирано, че ресторантите с климатик ще са по-чисти от лавките на улицата. Според мен единственият сигурен индикатор за това са хората, които се хранят там. Ако има много местни хора, храната не се залежава и мястото има добра репутация.

летни рулца

Това са друг вид летни рулца (summer rolls), приготвят се от оризова „хартия” (rice paper), която се потапя в гореща вода, за да омекне. Тънки оризови нудъли се добавят заедно със стрък зелен лук, зелен кориандър, прясна мента, маруля. Зеленчуци се нарязват на много тънко – най-често краставица и морков. Към всичко това по избор може да се смесят месо и скариди или само скариди, които се добавят към зеленчуците и подправките. След това оризовата хартия се навива на рулце, затворено в двата си края. Сервира се с два соса – фъстъчен, леко сладък и солен. И пикантен сладък чили сос.

https://www.taste.com.au/recipes/banh-xeo-crispy-pancakes/31a5abec-9b67-41aa-ab15-0bf09e8ffec6

Бан сяо (banh xeo) е хрупкава оризова палачинка с пълнеж от соеви кълнове, калмари, маруля, прясна мента, пресен кориандър и скариди! Сервира се със сладникаво-солен сос. Сместа за палачинката се приготвя от оризово брашно, сол и тапиока, добавя се малко куркума, оттам идва и жълтият цвят.

снимка https://www.happycow.net/

Ако сте вегетарианец или веган, виетнамската кухня предлага много варианти. Обаче… въпреки че се предлагат много салати и ястия, които са описани като вегетариански, не е рядкост те да съдържат пиле или друг вид кълцано месо. В много азиатски страни пилешкото и пастетът не се смятат за месо, така че трябва да сте внимателни, когато поръчвате. Има много специализирани семейни ресторанти, които предлагат само веган и вегетарианска храна и те имат думата ăn chay или само chay в името си или в описанието на ястието. Табелите им обикновено са в зелено. Ако потърсите в Гугъл мапс за вегетариански ресторанти, ще получите много резултати. Виетнамците в голяма част са будисти, които не консумират месо. Ще откриете, че има много модерни западни заведения, които предлагат веган храна. Те не са от най-евтините, но там ще сте сигурни какво поръчвате. Много добро приложение за телефон и сайт е www.happycow.net, те специализират само във вегетариански и веган ресторанти. Ще ви покажат всички опции за града, в който сте. Ресторанти само за веган храна, веган и вегетарианска или ресторанти, които предлагат всякаква храна, но имат и вегетариански или веган опции. Гениална идея по мое мнение!

Хой Ан

Има още много други виетнамски ястия, които не съм описала в този блог, иначе не би имал край! Виетнамската кухня беше откритие за мен. Откакто се докоснах до нея научих много за културата и историята на тази забележителна страна. Пожелавам на всекиго да се докосне до невероятно вкусната храна и гостоприемството на тези усмихнати хора, благословени с богата култура и красива страна.

Leave a comment