Как да пътуваме до Хуе, Виетнам? Видове транспорт, цени и маршрути.

Хуе е древната императорска столица на Виетнам. Императорът се е помещавал там между 1802 и 1945 г. Цитаделата (Đại Nội Citadel), построена е през ХІХ век и е заобиколена от дебели каменни стени и изкуствено езеро. Зад стените на цитаделата се намират империалният град, храмове и Забраненият пурпурен град (Tử cấm thành) – домът на императора. Не е изненадващо, че хиляди туристи прииждат годишно, за да се възхитят на гледките. В Хуе ще намерите и развит модерен център, както и множество заведения и хотели.

Има няколко начина да се стигне до Хуе. Ако пътувате от Ханой, е по-лесно. Влаковете до Сайгон и Да Нанг спират на гарата в Хуе. Но за да си купите билет за нощен влак, трябва да го направите поне месец предварително. Пътят е около 13 часа. Цената на билетите за легло в спален вагон започват от 33 паунда или 38 евро. Повече информация за влаковете от Ханой до Сайгон тук. Има и автобуси за около 15 паунда и отнема 12–13 часа. Ако искате да пътувате от Да Нанг и Хой Ан, има няколко варианта.

От Хой Ан или Да Нанг. Първият и най-лесен начин е да наемете частен трансфер или такси. Цените варират в зависимост от това колко хора сте и каква е колата. Това може да ви струва около 75+ паунда (80+ евро), разделено обаче между 5–7 души е добра цена. Ако решите да наемете частен трансфер, ще може и да разгледате забележителностите по пътя. Шофьорът ще може ви заведе до Mỹ Sơn – хинду храмове, включени в списъка на Юнеско, Мраморната планина, Драконовия мост в Да Нанг, както и до известния Hải Vân Pass -– ако сте гледали епизодът на „Top Gear” за Виетнам, ще знаете защо този проход е толкова известен. Има смисъл ако сте група от 5–8 души и бързате или ако сте по-голяма група и имате цял ден, за да разгледате повече. Има много компании, които предлагат този вариант. Друга опция е да отидете на еднодневна екскурзия и да се върнете обратно в Хой Ан или Да Нанг. Цената на екскурзия до Хуе зависи много от умението ви да се пазарите! Ако сте група, може да се пазарите за по-добра цена. За услуги, предлагани от туристически агенции, частни фирми за трансфери, е прието да се пазарите.

Гарата в Да Нанг

Ако имате време и искате да спестите пари, аз ви съветвам да вземете ГРАБ (азиатския еквивалент на UBER) до Да Нанг (около един час). Стуваше ни 300 хил. донги или 6 паунда за 3-ма души. Оттам се има влак до Хуе, пътят е между 2–3 часа и струва около 3 паунда на човек, за мека седалка във вагон с климатик. По този начин ще може да се насладите на гледките, които крайбрежието на Виетнам предлага! Във влака има стюард, който продава храна и напитки. Нашият влак беше SE2, потеглящ в 13.45 ч. от Да Нанг. Пристигнахме в Хуе около 16.30 ч. Навреме, само за залеза над цитаделата. Не можахме да видим много от града, защото имахме запазени билети за нощния влак до Ханой. Цитаделата и старият град бяха затворени за посетители в 17.00 ч. По-ранен влак може би ще е добра идея, ако не искате да нощувате в Хуе. Аз ви съветвам да използвате Баолау, за да си купите билет, предлагат най-ниските цени онлайн. Има и друг сайт, който аз използвам: https://12go.asia/en, предимно за информация. Този сайт ще ви предложи повече варианти, но цените може да не са най-ниските. Понякога има мнения и рейтинги за различните компании по даден маршрут, което може да е от голяма полза. Проверете и двата сайта, преди да изберете билет! Не е гарантирано, че ще има места във вагон с климатик, ако отидете на гарата, преди заминаване.

мека седалка във вагон с климатик

Ако сте уверен шофьор може да наемете скутер. Сами ще изберете маршрута си и ще може да минете през прохода „Хай Ван” и да се насладите на гледките. Ако изберете автобус, ще отнеме около 4 часа от Хой Ан, но те минават през тунел в планината и няма да имате възможност да видите Hải Vân Pass. Цената за автобусен билет е 4 паунда или 5 евро. Автобусни билети могат да се закупят в аванс от Баолау и 12go.asia/en.

Leave a comment