От Ханой до Хо Ши Мин с влак. Kак да запазим билети, цени и маршрути.

Влаковете са най-безопасният начин за предвижване във Виетнам, чисти са (с изключение на тоалетните) и удобни, може би не много бързи, но са много добро изживяване. Влаковата система във Виетнам е добре развита. Покрива разстоянието между Ханой и Сайгон, което е 1726 км! Отнема между 32 и 37 часа в зависимост от вида на влака. Шест директни влака на държавните жп линии се движат по този маршрут дневно – SE1, SE3, SE5, SE7 SE9, SE11. Видовете билети, които може да запазите са твърда седалка (hard seat), мека седалка (soft seat), твърдо легло-кушет с 6 легла (hard berth), меко легло в спално купе с 4 легла (soft berth). И шестте влака са с климатик. Билети за твърда седалка се продават само за кратки разстояния.

снимка – https://www.vietnamrailways.net
твърда седалка във влак във Виетнам
снимка – https://www.vietnamrailways.net
мека седалка

Във влаковете се предлага топла храна и стюарди с напитки и пакетирана храна минават периодично (аз не бих разчитала на това обаче, запасете се с храна, преди да се качите). Стюардът ще ви продаде билет за топла храна за около 45 000 донги (около 2 евро) и след около 30-45 минути ще ви донесе храната. Също така на някои по-големи гари като Да Нанг и Хуе, на които влакът спира, може да купите храна от уличните търговци, които ще идват до прозорците на влака и предлагат вода, бира и храна. През нощта обаче може да няма подобна опция. Купетата са оборудвани с контакти и нощни лампи.

Цените на билетите варират от 38–42 евро за мека седалка до 65 евро за легло в спално купе за билет от Ханой до Сайгон. По същия маршрут се движат и други влакове, които се поддържат от други компании. Ламан експрес SE19 или VIP sleeper (Laman Express) – плащате 76 евро за легло в спално купе с 4 легла или 120 евро за купе с 2 легла. Ламан експрес SE19 и SE3 Violette Trains-deluxe обаче пътуват само до Да Нанг. Оттам, ако искате да продължите с по-удобен влак до Сайгон, на разположение е New Livitrans Express SE4. Луксозните влакове нямат директна линия трябва, да се купят два отделни билета или да се направи смяна в Да Нанг.

Билети за нощните влакове е добре да се запазят минимум 30 дни в аванс, ако искате спално купе или кушет. Обикновено се разпродават много бързо.

Баолау е уеб сайтът, през който аз купих билети за нашето пътуване от Хуе до Ханой. Бях преровила десетки сайтове и във всички цените бяха силно завишени, свързах се с един от влогърите в youtube, след като гледах негов клип за Виетнам, и той ми препоръча https://www.baolau.com/. Използвах ги за билетите ни за влака, както и за самолетни билети до Да Нанг от Фу Кок. Нямахме никакви проблеми и комисионната им е около 2 евро на билет, което е нищо в сравнение с другите агенции!

Ако искате да пътувате от Хо Ши Мин до Ханой, имате вариант да изберете между:- SE2, SE4, SE8, SE6, SE10 – това са влаковете с най-ниски цени и са директни. С тях може да пътувате до всяка спирка по маршрута, както и да изкарате 37 часа без прекъсване. Горенаписаното важи и за тези влакове, цените са около 40 евро за мека седалка или от 61 евро за легло в спално купе с 4 легла. Горните легла са малко по-евтини от долните (както и във влаковете от Ханой), защото не дават възможност да се седне на тях. Имайте го предвид, ако пътувате сами или с непознати в купе. Гледайте да запазите долно легло. SE4 и SE6 са малко по-скъпи с няколко евро, защото са с по-нови вагони. Ние не ги предпочетохме заради разписанието, не ни пасваше на плана. Нашият влак беше SE20 от Хуе, на практика същият влак SE2, който пътува от Хо Ши Мин, но с друг номер, защото ние се качихме от Хуе. Беше едно към едно с влака Варна–София, 1999–2007 г. Същите спални купета и до голяма степен същото усещане, докато се движи по релсите – шумен и друсащ. За него мога да кажа, че като цяло беше чист и удобен, но тоалетните бяха като във влака Варна–София, почти неизползваеми за жени, за съжаление. Антибактериален гел и много кърпички е решението на този проблем – мокри и сухи! Ние пътувахме през нощта за около 15 часа, на сутринта имаше стюард продаващ кафе и закуска. Аз лично не бих искала да пътувам 37 часа в какъвто и да е влак и мисля, че е най-добре за това разстояние да се вземе самолет, цените са почти същите, ако не и по-ниски, стига да се запази билет предварително! Малко хора всъщност пътуват цялата дължина без прекъсване, обикновено влаковете се взимат до Да Нанг и Хой Ан или Хуе, оттам се продължава до Ханой или Хо Ши Мин. SE – показва линията, по която се движи влакът, а номерът 20 означава от коя спирка и в коя посока се движи.

Мека седалка

Не е нечувано влаковете да се движат със закъснение от един-два часа. Запасете с търпение. Лошо време или неуредици по линията се случват често, така че се пригответе за подобна ситуация.

Travel Teaser 2019

One Comment Add yours

Leave a comment